زندگي ي مسعود عربشاهي

مسعود عربشاهي در شهريور ماه 1314 (تابستان 1935)، در تهران بهدنيا آمده. تبار نياکانش به «کهک»، ناحيهاي کويري در نزديکي کاشان بازميگردد.
دوران کودکياش با کودکستان، دوستي با کودکان و دلسپردن به پرندگان ميگذرد. پرندگاني که ذهنش را بر بالهايشان به دورها، به جهاني پاک و شفاف ميفرستند.
تابستانها بههمراه خانواده به دهکده ي کويري کهک، جايي که پدربزرگش سالها پزشکي ميکرد، ميرفتند. کوچهباغهاي افسانهاي و سنگفرش اين روستا، دکانهاي کهنهاش با سقفهاي گنبدي،کارگاههاي ديرين کرباسبافي با دوکهاي پرشمار و کلافها و قرقرهها و نخهاي رنگين، کارگاههاي آهنگران، و درودگراني که با حوصله شبکه هاي چوبي رنگين ميساختند، درذهن او نشانه روزهاي خوشحالي و فضاهاي دلپذيري بودند آکنده از شناخت و کشش به سوي لطافت. پيوندي خاص با زيباييها که درکي نو از هستي و توان فراتر انديشيدن را پديد ميآوردند. سفرهايي که تصاويري بکر و يگانه بجاي ميگذاشتند.
سرگرمي اين سالها، جمعآوري مکعبهاي کوچک و بزرگ چوبي و ساخت حجمهايي ساده و رنگين با کمک مادر بود، سالهاي يادگيري، ساخت و جستوجو در ترکيب آنها.
در سال 1320 (1941)، در خلال روزهاي ناامن جنگ دوم جهاني و همزمان با ورود نيروهاي بيگانه به ايران، مسعود به دبستان ميرود. جو سکوت و درونگرايي اين سالها، تجربهاي بوده است در تنهايي و مرحلهاي در شکلگيري ي بينش.
اولين تجربههاياش در نقاشي در چنين فضايي آغاز ميشود. نقشهايي از معماري محصور در باغها، کاريزها و چشمهها، مزرعهها و دشتهاي وسيعي که تأثيري فراگير در آثار بعدياش دارند.
از سال 1326 (1947)، آموزش رسمي نقاشي و طراحي را آغاز و تا 1334 (1955)، ادامه ميدهد. مسعود نزديک به 9 سال از نوجواني خود را مجذوب فراگيري ي نقاشي است و طي اين دوران با استادان زمان خود کار کرده و با اصول و تکنيکهاي نقاشي آشنا ميشود. سفرهاي «کهک» ادامه دارد و ذهن جوان او را به افقهاي دور ميکشاند. رمز و راز کوير و کوهها، سابقهي آشنايي با روستا و صنايع بومي و نقشهاي به ياد سپرده شده، به همراه نقوش آثار تمدن کهن ايران که در موزهها ميديد، به تجربيات نوين او در ترکيب و تجزيه عناصر، ضمن فراگيري طراحي، غناي بيشتري بخشيده حضور انکارناپذير خود را آشکار ميکند.
درسال 1335 (1956) وارد هنرستان نقاشي ميشود و تا پايان دوره در سال 1338 (1959)، با شيوههاي آکادميک طراحي و ترکيب رنگها و ساخت و پرداخت آثار آشنا ميشود. اين آشنايي همراه با تجربههاي نو و مطالعات پيگير، بنمايهي قابلاتکاي تواناييهاي هنريي او ميگردد.
در سال 1339 (1960)، براي يکسال در بخش گرافيک وزارت فرهنگ و هنر ايران مشغول ميشود و ضمن کار عملي بر روي سفال در کارگاههاي سراميک، نسبت به ارزش رنگهاي سفال شناخت بيشتري پيدا ميکند.
سال 1340 (1961)، چند رويداد مهم به همراه دارد؛ دراين سال مسعود عربشاهي زندگي مشترک با همسرش را آغاز ميکند (ثمره آن دو فرزند است). علاوه بر آن مطالعه و پژوهش روي اسطورهها را پي ميگيرد و وارد دانشکدهي هنرهاي تزييني ميشود. در اين دانشکده افزون بر نقاشي و مجسمهسازي به آموختن معماري داخلي ميپردازد. دوران تحصيل در اين دانشکده آغاز گرايش مسعود به نقشمايههاي کهن، و پويش در اساطير ايران (و در پي آن اساطير شرق نزديک و ميانه)، است. هم زمان کار بر روي سفال و گچ آغاز و ادامه يافته و خطوط و نقوش به پردههاي نقاشي او راه مييابند. در اين سالها وحدت فرمهاي خاص به زير بنا و قالب آثاري تبديل ميگردد که ريشه در ساختار و گونهي تفکرش دارد. بنياني از معنويت، عامل تلاش در ريشهيابي و تحولي مداوم ميشود.
در سال 1341 (1962)، او نخستين نمايشگاه انفرادي آثار خود را در انجمن روابط فرهنگي ايران و هند برگزار ميکند. اين آثار نمايشگر تکيه گسترده او بر روي نقوش و آثار بهجايمانده از تمدنهاي سومر و آشور و به ويژه نقش برجستههاي تمدنهاي ايلام و مصر کهن است. در شناخت هنر ايلام او تجربهي کارهاي سفالين و کاربرد آن در معماري را مدنظر دارد.
در سالهاي 1341 و 1342 (1962 و 1963)، در کنار کار برروي بوم، با مجموعه طرحهايي روبهرو ميشويم که بر روي کاغذ و مقوا و کاغذ کاربن کار شدهاند و نشان از خط و شيوهي کارِ نويني است. شيفتگي و مطالعهي پيگير همراه با کاوش و پژوهش، راه به دنياي شگفتآوري ميبرد که انعکاس آن را ميتوان بر روي سطوح کاريِ هنرمند مشاهده نمود. دريافت اين حرکت زيربنايي، موجب توانايي و قدرت در دستيابي به ميراث گرانبهاي قوميي هنرمند و آفرينشگر ميگردد که نشانههاياش با شروع کار بر روي فلز و گچ به چشم ميخورد. آنچه ميبينيم پيوندي هميشگي است در يکپارچگيي آثار، تصويري ذهني است با بردي شگفتآور در ترکيب عناصر، تجربهي خلق خطوط و کتيبهها و سطوحي دربرگيرندهي نمادهايي از روزگاران است، با ترکيبي تازه از مفاهيم بازيافته!
دوران دانشکده اين فرصت را به او ميدهد تا در فراگيريي تکنيک به پختگي برسد. برخي از آثار اين دوره همانهايي است که در سال 1341 (1962)، در انجمن فرهنگي ايران و هند به نمايش گذاشتهشد.
علاقهمندي به نقشمايههاي کهن و مطالعه همراه با تجربههاي مداوم، زمينهي پژوهشهاياش روي تاريخ بين النهرين، ايلام، سومر، آشور و مصر ميگردد. هنرمند به کارگاههاي سفالگري ميرود و تجربيات تازهاي در اين زمينه بهدست ميآورد. نمونههاي زيادي از کار روي سفال بخشي از آثار اين دوران است که بعدها در آثار با مقياس بزرگ روي سفال مورد بهرهگيري قرارميگيرد.
سال 1342 (1963)، زمان ورود نقش برجسته و کندهکاري روي فلز در آثار اوست.
اين آثار مشخصاً خط و روش و ذهنيتي را روشن مينمايد که با کار برروي کتيبهها ادامه يافته و نمايشگاهي که در سال 1343 (1964)، در دانشگاه برگزار ميشود نمايشگر فرمها و نقشها و قالبگيريهايي بسيار دقيق و ظريف، و اولين آثار کندهکاريها در اين دوران است.
در سالهاي 1342 تا 1345 (1963 تا 1966)، رنگهاي فيروزهاي و لاجوردي در سطح بومها با رنگهاي نقرهاي ترکيب شده و با فرمهاي دايره و مربع تابلوهاي او را پوشش ميدهند، اين آغازي است براي دگرگوني متعارف و پيوند ريتمهاي قبلي با بعدي. شکلهايي مبهم، حجيم، وسيال در همين زمينه سر برمي اورد؛ چرخش کهکشان، فرمها در فضا، و آنگاه برقي طلايي، و پيج و تاب سحابي در تاريکي بيکران، ... شروع مجددي در آثار اوست. فرم حيوانات حماسي بخش اساسي کارهايي است که ابتدا طراحي آنها، و سپس همراه با رنگ تا سال 1345 (1966)، ادامه مييابند. اين رشته کارها، که تنوع طرح در آنها بسيار است، در دوران دانشکده بهوجود ميآيند. شناخت رنگ و ترکيبهاي زيبايي که با آنها بهوجود ميآورد و کمپوزيسيونهايي که، به تدريج با پختگي، حرکت به سمت کمال خود را ادامهميدهند، به تازگي کارها در يک دوران خلا، و دور از فضاي هنري آن زمان شکل ميدهد.
در فاصله سال هاي ????-???? (????-????) تحصيل در رشته معماري داخلي را به پايان ميبرد و در همان سال براي مدت دو سال به استخدام بخش شهرسازي وزارت کشور درميآيد.
نخستين نمايشگاه انفرادي او درSoltisitice Gallery پاريس برگزار ميشود و به دنبال آن در نمايشگاهي در موزهي هنرهاي مدرن پاريس با عنوان هنرهاي مقدس شرکت ميکند. در طول اين سال در دو نمايشگاه ديگر يکي در ايالات متحده آمريکا تحت عنوان نقاشان معاصر ايران و ديگري در گالري سيحون تهران نيز آثاري از خود را بهنمايش ميگذارد.
اولين کار اجرا شده از او در دوران همکارياش با وزارت کشور کاري سفالي است که به شکل نقش برجسته به طول ?? متر و عرض ?? متر و ارتفاع ?? متر در هر بدنه از تالار همايش شير و خورشيد سرخ به اجرا درآمد.
پس از آن نيز نقش برجسته بزرگ ديگري توسط وي در ابعاد ? متر در ?? متر بر سر در ساختمان اتاق صنايع و معادن در خيابان تخت جمشيد (طالقاني) با استفاده از مس و سفال لعابدار طراحي و ساختهشد.
اين طراحيها و نقش برجسته ها با توجه به تحقيقات گسترده عربشاهي بر روي تاريخ هنر باستان و به ويژه هنر مربوط به جواهر زيويه و اشياي مفرغي لرستان شکل گرفت.
از سال ????(????) بيش از پيش زمان خود را وقف نقاشي کرد. در اين دوره او به تحقيقي گسترده و دقيق در مورد هنر باستان بهخصوص برنزکاري و صنايع فلزي دست زد. او تحقيقات خود را برروي اشياي برنزي که در طول قرنها وقف معابد ميشد و تمدنهاي مشابه هم در بينالنهرين و همچنين تزييناتي که بر روي اشياي آن دوران نقش بسته بود متمرکز کرد.
عناصر استيليزه شده پرندگان و حيوانات افسانهاي و اسرارآميز که در برخي از آثار او حصور دارند حاصل اين پژوهش است و سپس دامنهي اين تحقيقات را به هنر ايلام کشاند تا بتواند اصالت خطوط و نقشها را در کمال قدرت نشاندهد.
در سال ???? نقشبرجستهي ديگري را براي ديوار بناي مرکز مديريت آغاز ميکند و نيز نمايشگاهي از کارهاي طراحي خود را در گالري ليتو بهنمايش ميگذارد. در اين سال يک تنديس فلزي براي پارکي در جنوب شهر تهران به اجرا درميآورد.
عربشاهي طي سالهاي ???? تا ???? تحقيقات گستردهاي را بر روي آثار مارليک انجام داد و نيز تحقيقات و شناسايي مقرغ لرستان و تحقيق بر تاريخ لرستان زمينهساز طراحي و ساخت مجسمهها عربشاهي شد.
درگذشت مادر در سال ???? تأثير عميقي بر روحيه عربشاهي گذاشت زيرا مادرش مهمترين مشوق او در نقاشي و هنر بود.
در ???? در نمايشگاه Grand Palais در شهر پاريس شرکت ميکند و همچنين در نمايشگاه بينالمللي موناکو جايزه نخست نمايشگاه را بهدست ميآورد.
در همين سال با کوشش و پيگيري مارکو گريگوريان و مسعود عربشاهي رويداد تازهاي شکل ميگيرد؛ اين دو به همراه چند تن ديگر از هنرمندان «گروه آزاد نقاشان و مجسمهسازان» را بنيان ميگذارند.اين گروه در سال ???? پس از نمايشگاه Wash Art منحل ميشود.
در سال ???? نقشبرجستهي ديگري را بر روي ديوار بناي وزارت کشور با بهرهگيري از برنز اجرا ميکند. شرکت در نمايشگاه پنجاه سال هنر ايران در انجمن ايران و آمريکا نيز از ديگر فعاليتهاي عربشاهي در اين سال است.
در ???? در نمايشگاهي در بال سوييس شرکت ميکند.
اجراي نقشبرجستههايي بر پيکرهي بناي گروه صنعتي بهشهر و سالن کنفرانس آن نيز از جمله فعاليتهاي عربشاهي در سال ???? بهشمار ميرود.
در سال ???? به سفارش انتشارات فرهنگسراي نياوران با هم فکري فيروز شيروانلو دست به کار ?? طرح و نقاشي کتاب اوستا از ديدگاه
هنر نو» ميشود. اين کتاب ارزشمند که از نوادر صنعت چاپ در ايران به شمار ميرود در ??? صفحه و به سه زبان فارسي، انگليسي و فرانسه منتشر ميشود.
کتاب ديگر مسعود عربشاهي با عنوان «نقشبرجسته در معماري» به زبان انگليسي تحت عنوان "Relief In Architecture" در سال ???? منتشر ميشود که دربرگيرنده ??? تصويررنگي و سياه و سفيد از نقشبرجستهها و ديوارنگارههاي اوست.
تجربهاي ديگر از او در سالهاي ???? و ???? شکل ميگيرد و آن هم استفاده از نقشمايههاي ايلامي در طراحي و ساخت جواهرات تزييني است.
در ???? به فرانسه سفر ميکند و در مدت اقامت يک سال و نيمه خود در اين کشور در موزهها و نمايشگاهها حضوري مداوم مييابد و به ديدن آثار نوين هنرمندان بينالمللي مشغول ميشود.
سپس در سال ???? به آمريکا سفر ميکند و در اين کشور ساکن ميشود.
ساخت نقشبرجسته بناي سازمان بيمه کاليفرنيا در شهر ساکرامنتو را در ???? آغاز ميکند و در ???? آثار خود را در Art Expo لسانجلس به نمايش ميگذارد و پس از ساخت و اجراي چند نقش برجسته ديواري در سال ???? نمايشگاهي از آثارش را به صورت انفرادي در گالري اينترنشنال لسانجلس برگزار ميکند.
در سال ???? بار ديگر در Art Expo شرکت ميکند.
مسعود عربشاهي پس از ? سال اقامت در امريکا در سال ???? به ايران بازميگردد. در بدو ورود دو نمايشگاه از آثار جديد خود در گالري گلستان و گالري سيحون برپا ميکند.
اجراي نقش برجستهاي به وسعت ??? متر مربع بر ديوارهاي در بزرگراه مدرس تجربهاي جديد از فضاسازي شهري براي تهران بود که مسعود عربشاهي در سال ???? طراحي و ساخت آن را به عهده گرفت.
پس از تکميل اين اثر دوباره به آمريکا بازگشت.
در سال ???? انجمن معماران کاليفرنيا عرضه شماري از آثار او را در آمريکا به عهده ميگيرند. در همان سال شهرداري تهران براي بناي آزمايشگاه مکانيک خاک، نقشبرجسته سالن آن را به وسعت ??? مترمربع به عربشاهي سفارش ميدهد.
در فاصله سالهاي ????-???? (????-????) تحصيل در رشته معماري داخلي را به پايان ميبرد و در همان سال براي مدت دو سال به استخدام بخش شهرسازي وزارت کشور درميآيد.
نخستين نمايشگاه انفرادي او درSoltisitice Gallery پاريس برگزار ميشود و به دنبال آن در نمايشگاهي در موزه هنرهاي مدرن پاريس با عنوان هنرهاي مقدس شرکت ميکند. در طول اين سال در دو نمايشگاه ديگر يکي در ايالات متحدهي آمريکا تحت عنوان نقاشان معاصر ايران و ديگري در گالري سيحون تهران نيز آثاري از خود را بهنمايش ميگذارد.
اولين کار اجرا شده از او در دوران همکارياش با وزارت کشور کاري سفالي است که به شکل نقشبرجسته به طول ?? متر و عرض ?? متر و ارتفاع ?? متر در هر بدنه از تالار همايش شير و خورشيد سرخ به اجرا درآمد.
پس از آن نيز نقش برجسته بزرگ ديگري توسط وي در ابعاد ? متر در ?? متر بر سردر ساختمان اتاق صنايع و معادن در خيابان تخت جمشيد (طالقاني) با استفاده از مس و سفال لعابدار طراحي و ساخته شد.
اين طراحيها و نقشبرجستهها با توجه به تحقيقات گسترده عربشاهي بر روي تاريخ هنر باستان و به ويژه هنر مربوط به جواهر زيويه و اشياي مفرغي لرستان شکل گرفت.
از سال ????(????) بيش از پيش زمان خود را وقف نقاشي کرد. در اين دوره او به تحقيقي گسترده و دقيق در مورد هنر باستان بهخصوص برنزکاري و صنايع فلزي دست زد. او تحقيقات خود را بر روي اشياي برنزي که در طول قرنها وقف معابد ميشد و تمدنهاي مشابه هم در بينالنهرين و همچنين تزييناتي که بر روي اشياي آن دوران نقش بسته بود متمرکز کرد.
عناصر استيليزه شده پرندگان و حيوانات افسانهاي و اسرارآميز که در برخي از آثار او حصور دارند حاصل اين پژوهش است و سپس دامنه اين تحقيقات را به هنر ايلام کشاند تا بتواند اصالت خطوط و نقشها را در کمال قدرت نشاندهد.
در سال ???? نقشبرجستهي ديگري را براي ديوار بناي مرکز مديريت آغاز ميکند و نيز نمايشگاهي از کارهاي طراحي خود را در گالري ليتو به نمايش ميگذارد. در اين سال يک تنديس فلزي براي پارکي در جنوب شهر تهران به اجرا درميآورد.
عربشاهي طي سالهاي ???? تا ???? تحقيقات گستردهاي را بر روي آثار مارليک انجام داد و نيز تحقيقات و شناسايي مقرغ لرستان و تحقيق بر تاريخ لرستان زمينهساز طراحي و ساخت مجسمههاي عربشاهي شد.
درگذشت مادر در سال ???? تأثير عميقي بر روحيه عربشاهي گذاشت زيرا مادرش مهمترين مشوق او در نقاشي و هنر بود.
در ???? در نمايشگاه Grand Palais در شهر پاريس شرکت ميکند و همچنين در نمايشگاه بينالمللي موناکو جايزه نخست نمايشگاه را به دست ميآورد.
در همين سال با کوشش و پيگيري مارکو گريگوريان و مسعود عربشاهي رويداد تازهاي شکل ميگيرد؛ اين دو به همراه چند تن ديگر از هنرمندان ((گروه آزاد نقاشان و مجسمهسازان)) را بنيان ميگذارند.اين گروه در سال ???? پس از نمايشگاه Wash Art منحل ميشود.
در سال ???? نقش برجسته ديگري را بر روي ديوار بناي وزارت کشور با بهرهگيري از برنز اجرا ميکند. شرکت در نمايشگاه پنجاه سال هنر ايران در انجمن ايران و آمريکا نيز از ديگر فعاليهاي عربشاهي در اين سال است.
در ???? در نمايشگاهي در بال سوييس شرکت ميکند.
اجراي نقش برجستههايي بر پيکره بناي گروه صنعتي بهشهر و سالن کنفرانس آن نيز از جمله فعاليتهاي عربشاهي در سال ???? به شمار ميرود.
در سال ???? به سفارش انتشارات فرهنگسراي نياوران با همفکري فيروز شيروانلو دست به کار ?? طرح و نقاشي کتاب ((اوستا از ديدگاه هنر نو)) ميشود. اين کتاب ارزشمند که از نوادر صنعت چاپ در ايران به شمار ميرود در ??? صفحه و به سه زبان فارسي، انگليسي و فرانسه منتشر ميشود.
کتاب ديگر مسعود عربشاهي با عنوان ((نقش برجسته در معماري)) به زبان انگليسي تحت عنوان "Relief In Architecture" در سال ???? منتشر ميشود که دربرگيرنده ??? تصويررنگي و سياه و سفيد از نقش برجستهها و ديوارنگارههاي اوست.
تجربهاي ديگر از او در سالهاي ???? و ???? شکل ميگيرد و آن هم استفاده از نقشمايههاي ايلامي در طراحي و ساخت جواهرات تزئيني است.
در ???? به فرانسه سفر ميکند و در مدت اقامت يک سال و نيمه خود دراين کشور در موزهها و نمايشگاهها حضوري مداوم مييابد و به ديدن آثار نوين هنرمندان بينالمللي مشغول ميشود.
سپس در سال ???? به آمريکا سفر ميکند و در اين کشور ساکن ميشود.
ساخت نقش برجسته بناي سازمان بيمه کاليفرنيا در شهر ساکرامنتو را در ???? آغاز ميکند و در ???? آثار خود را در Art Expo لسانجلس به نمايش ميگذارد و پس از ساخت و اجراي چند نقش برجسته ديواري در سال ???? نمايشگاهي از آثارش را به صورت انفرادي در گالري اينترنشنال لسانجلس برگزار ميکند.
در سال ???? بار ديگر در Art Expo شرکت ميکند.
مسعود عربشاهي پس از ? سال اقامت در امريکا در سال ???? به ايران بازميگردد. در بدو ورود دو نمايشگاه از آثار جديد خود در گالري گلستان و گالري سيحون برپا ميکند.
اجراي نقش برجستهاي به وسعت ??? متر مربع بر ديوارهاي در بزرگراه مدرس تجربهاي جديد از فضاسازي شهري براي تهران بود که مسعود عربشاهي در سال ???? طراحي و ساخت آن را به عهده گرفت.
پس از تکميل اين اثر دوباره به آمريکا بازگشت.
در سال ???? انجمن معماران کاليفرنيا عرضه شماري از آثار او را در آمريکا به عهده ميگيرند. در همان سال شهرداري تهران براي تالار نمايش بناي آزمايشگاه مکانيک خاک، نقشبرجسته سالن آن را به وسعت ??? مترمربع به عربشاهي سفارش ميدهد.
طراحي و اجراي نقش برجستههاي درهاي ورودي تالار همايش کنفرانس سران کشورهاي اسلامي در سال ???? به او سپرده شد. در سال ???? تعدادي از آثار او در دو نمايشگاه يکي در نمايشگاه سالانه «طراحي معاصر» در گالري برگ و ديگري در نمايشگاه «بازتاب سنت در نقاشي نوگراي ايران» به نمايش گذاشتهشد.
در بهار ???? آقار نويد خود را در گالري گلستان به نمايش ميگذارد و براي بار دوم در «نمايشگاه طراحي معاصر تهران» در گالري برگ شرکت ميکند. در همين سال با همکاري موزه هنرهاي معاصر تهران به همراه چند هنرمند معاصر ديگر در نمايشگاه گروهي در گالري «رواق يحيي» تونس شرکت ميکند.
در سال ???? آثار او در موزه هنرهاي معاصر تهران در نمايشگاه «صد سال نقاشي ايران» بهنمايش درميآيد و پس از آن نيز بار ديگر گالري گلستان نمايشگاهي ديگر از آثار او برپا ميکند.
در همين سال شهر باستاني روم با همکاري موزه هنرهاي معاصر تهران ميزبان نمايشگاهي با عنوان «هنرمندان معاصر ايران» چند اثر از او را بهنمايش ميگذارد. موزه هنرهاي معاصر تهران در سال ???? تعدادي از آثار او را در مراکش بهنمايش گذاشت.
در پاييز ???? موزه هنرهاي معاصر تهران با برگزاري نمايشگاهي از آثارش سيري در آثار او فراهم ميکند. کتاب «پيشگامان هنر نوگراي ايران» نيز در همين سال منتشر ميشود که تعداي از آثار او را در برميگيرد.
طراحي و اجراي نماي ساختمان کانون وکلا در تهران در سال ???? به عربشاهي سپرده ميشود و او هم اين نما را در گستره ??? مترمربع با بهرهگيري از برنج و مس ميسازد.
در اين سال در نمايشگاه هنرهاي معاصر لندن در Center Babrican به معرفي هنر خود ميپردازد و نمايشگاهي ديگر در شهر واشنگتن آثار او را در يک نمايشگاه گروهي با عنوان «هنر جديد ايران» در معرض ديد هنردوستان ميگذارد.
بار ديگر موزه هنرهاي معاصر در بهار ???? سيري بر آثارش را تکرار ميکند.
در همين سال در نمايشگاه ديگري در لسانجلس با عنوان »«عطر بهشت در آثار نقاشان ايران» شرکت ميکند.
